Нуждаете се от помощ? Обадете се на 0889 633 133

БЛОГ

Отношението между музиканти и
Отношението между музиканти и публика в класическата музика – особен поглед   Тази статия на пръв поглед има за цел да привлече интереса на младите музиканти към класическата музика и вземането на уроци по музика, на свиренето на музикален инструмент, който е част от класическата музика. На втори план обаче върви една история свързана със сложните отношения между музикантите и публиката.   В Западна Европа например, истинската люлка на класическата музика, се случва така, че един концерт с класическа музика в зала се е превърнал в нещо много непонятно от гледна точ..
Пианото – музика, устремена към
В съвременния свят има толкова много музикален продукт, че всяка публика, може да избира от цялото това разнообразие. Безспорно обаче един музикален инструмент се отличава със своята екстраваганца – това е пианото. Свиренето на пиано обаче не е шега работа и изисква посветеност както от страна на музикантите, които започват да свирят, така и от тези, които ги подкрепят. Ще трябва да прибавим и образованата публика, която също държи ключа, който трябва да отвори тайната в заглавието на статията, а именно,  за музиката устремена към съвършенството.     Светът обаче е ш..
Слушането на хубава музика - ключ към доброто здраве
Тази статия може да бъде насочена както към слушателите и меломаните, но така и към музикантите свирещи в групи и на най-различни музикални инструменти. Защото първите са потребители на тази музика и те подхождат много повече емоционално към нея, докато музикантите са отговорни за създаването й. Това създава различни нива на отговорност и взаимодействие. Последните изследвания в различни университети по света показват, че хубавата музика има много силно влияние върху здравето на човека. Какво обаче е хубава музика? Според изследванията, всеки здравословен проблем има своята ‘хубава&rsquo..
Връзката между грифа и корпуса при китарата
Китарите се класифицират и според метода на закрепяне на грифа към корпуса. Има три основни възможности: да е прикрепен към нея с винтове (обикновено четири). Този метод е изобретен от Лео Фендер. Моделите Стратокостер и Телекастер например се правят на този принцип. Вторият вариант е грифът да е залепен в корпуса (както е при много акустични китари). Този вариант за връзка може да се намери при китарите като Лес Пол. Третият вариант – грифът да минава през цялото тяло на китарата. В този случай, грифът на китарата и централното тяло са изработени от едно парче дърво. Тази свръзка се сре..
Обучението за свирене на саксофон
Саксофонът е изобретен от белгийския майстор на музикални инструменти Адолф Сакс още през далечната 1840 г. и в момента е един от ключовите сред духовите инструменти. Той има изключително красив тембър на звука. Саксофонът може да се свири с всякаква сложност - от спокойните мелодични мелодии до най-виртуозни произведения в класическа и джаз музика. Група от саксофони, комбинирани един с друг от сопрано до бас създават едно наистина фантастично ансамблово звучене. През 167-те години от съществуването си, саксофона извървява труден път на развитието си и заема полагащото му се място в кон..
Изборът на китара – звученето на корпуса
Корпуса на китарата оказва съществено влияние върху акустичните свойства на инструмента, което от своя страна определя и звукът на усилвателя. Той е дебел или тънък и от мека или твърда дървесина. Да започнем с електрическата китара – с корпус от масивно дърво. Смята се, че плътната, тежка дървесина, като тази от ясен и махагон дава по-добра поддържа (по-дълга продължителност на звученето). Но не само теглото на дървесината определя звука на инструмента. Китари от клен или елша - породи със средна плътност и тегло или леки китари от липа или блатен ясен пепел също са в арсенала на едн..
За акордеона
Думата "акордеон" идва от френски "accordeon" (музикален инструмент, наричан още и ръчна хармоника). В българсата терминология тази дума се отнася до името на хроматичната хармоника с права клавиатура от типа характерен за пианото (като обикновено разполага с няколко темброви регистри). Също така, думата "акордеон" се отнася и за всички ръчни хармоники, като това е общоприето наименование, което се среща в чужбина. Първият акордеон е произведен през 1929-та година. Него го създава и го кръщава виенския майстор К. Демиан. По нашите земи наименованието започва да..
Валдхорната
Валдхорната (от немски Waldhorn – „горски рог") е меден духов музикален инструмент в регистъра на бас-тенорите. Произлиза от сигналният ловджийски рог от средата на XVII век. До 1830, подобно на други духови инструменти няма клапани и е естествен инструмент с ограничен звучене. Сред медните духови инструменти валдхорната се откроява с мелодичен, кадифен и топъл тембър и внимателен и лиричен звук. Донякъде и заради предшественика си първото впечатление от звука и е свързано с неограничени простори, природа, гори и полета. Но за нея са характерни и смели и драматични отсенки,..
Видове флейти
Има няколко вида флейти и днес ще ви запознаем с тях: Блок флейта Блок флейтата (или продълговатата флейта) е духов музикален инструмент, който обикновено е направен от дърво или пластмаса. Има много малко общо с обичайната, т.е. напречната флейта. Блок флейтата издава звук надлъжно чрез продухване на въздух в отверстието в края на тръбата. До този отвор, като свирка устройство е разположен разсичащо въздуха зрънце. В самата тръба са разположени отвори, които се затварят от пръстите за извличане на различни видове тонове. Блок флейтата в така наречената "сериозна" музика н..
За импровизацията при музикалния инструмент
За импровизацията при музикалния инструмент саксофон и неговото „семейство“   Да поговорим за импровизацията на инструмента саксофон. Някои смятат, че изучаването на джазовите импровизации е въпрос за развитие. Импровизацията е комплект от две неща - специални умения и природен талант на артист едновременно. Способността да се импровизира я няма всеки, но може да бъде овладяна донякъде. Основното нещо, което се налага да усвоите като свирите на саксофон е да владеете стила на джаз музиката и класическата музика. При "семейството" на саксофона и по-точно..
Разликата между домашното и сценичното цифрово пиано
В тази статия ще се опитаме да ви запознаем с разликите между цифровото домашно и сценично пиано при най-използваните марки. Сценичното цифрово пиано. Сценичните инструменти имат специални изисквания: 1. Възможността за оперативни управление на функциите – тези, които инструмента има в самия себе си , както и тези налични на външният му модул, който може да бъде свързан чрез MIDI клавиатура. Всяка една от тези функции, от които може никога да не се нуждае потребителя у дома, е необходимо да може да се използва удобно с предният панел. 2. Възможност за предварително зареждане ..
Какво е синтезаторът?
Какво е синтезаторът? Синтезаторът е сам по себе си e електронен музикален инструмент, който възпроизвежда звук с помощта на няколко или генератор на звукови вълни. Желаният звук се получава чрез промяна на свойствата на електрически сигнал или с помощта на метода за настройка на определени параметри в централният процесор. Синтезатора, който изглежда като корпус с клавиатура всъщност е така нареченият клавишен синтезатор. А синтезаторът, който прилича на корпус без клавиатура а всъщност модулният синтезатор, който се контролира обикновено от така наречената MIDI-клавиатура или друго устрой..
Какво е саксофонът?
Един от най-добрите месингови духови музикални инструменти, които когато ги слушате ви се иска да се отпуснете и да мечтаете се нарича саксофон. Инструмента съгласно начина по който се извлича звукът от него, принадлежи към семейството на дървените инструменти, но пък никога не е бил правен от дърво. Името му идва от фамилното име на своя създател, белгийският музикален майстори Адолф Сакс, който го създава през 1842. Музика, в която се използва саксофона е предимно джаза и сродните на него жанрове. Той разполага с плътен и мощен звук, голяма техническа пъргавина и мелодично звучене. Изо..
Какво е контрабасът?
Семейството на струнните музикални инструменти се намира и най-големият - контрабаса. Освен това, този гигант, достига до невероятните два метра височина, но за сметка на това има най-ниското звучене из между своите събратя. Да се свири на него е малко неудобно – причините са неговите впечатляващи размери, но нейният сочен и дебел тон си заслужава. Контрабасът има само четири струни: сол голяма октава, ре, ми, ла контраоктава. Виолата е инструмент, който от своя страна се явява до контрабаса, която има една допълнителна Д контраоктава. Лютиерът от Италия Микеле Тодини през XVII век пр..
Как да украсите банджото си?
Американците обичат много стилове като джаз, рок и блус, и наричат тези стилове своя музика. Но тази музика се изпълнява в основата си на инструменти, които са наследени от класическата традиция. Все пак има един инструмент, който възниква с пристигането на африканските роби в САЩ, и се усъвършенства вече по време на Гражданската война, с времето той навлиза в светските домове и най-накрая се появява в ръцете на музиканти творци и изпълнители на кънтри парчета. Говорим в момента за банджото с пет струни. Този уникален инструмент има и достойна за него история, като за съвременната форма ..
Обикновените музикални инструменти
Музиката може да повлияе на един човек по изключително дълбок начин, без той да го осъзнава от начало. Много хора искат да свирят на някакъв инструмент за това ще ви представя няколко инструмента, които са лесни за усвояване. 1. Ксилофон. Този е от най-лесните за усвояване музикални инструменти. Клавишите му са разположени като тези на пианото. За да произведете някакъв звук просто трябва да ги чукнете с чукчетата. Има дори и пластмасови ксилофони, които се предпочитат като детски играчки. 2.Авто-арфа. Ако сте дори леко запознат с акордите и искате да се развивате то авто-арфата е ..