Нуждаете се от помощ? Обадете се на 0889 633 133

БЛОГ

Съвременните перкусионни барабани
Тарамбука. Ударни инструменти с неопределена височина на звука. Той е малък барабан, който е широко разпространен в Кавказ, Магреб, Египет, Близкия изток и на Балканите. Тарамбука се нарича още Тарбук, дарабук и думбек. Обикновено, тарамбука използва като солов инструмент на фона на кимвали, дафи и тамбурина. Трябва да се отбележи, че ориенталските танци са просто немислими без използването на тарамбука. Джембе. Западноафрикански барабан, произведен във формата на чаша широко отворен отгоре и с тясно дъно. В този случай, в долната част на такива перкусионни барабани се опъва мембрана от кож..
Електрическите китари и техните компоненти
Електрическата китара или електрокитарата е просто един вид разновидност на конвенционалната китара, но с плътен и масивен корпус и електронни адаптери. Тези адаптери всъщност превръщат вибрациите на стоманените струни в електрически трептения. Сигналите, получени от адаптера могат да се обработват за получаване на различни звукови ефекти, а след това и да се усилват за възпроизвеждане на звука. Съществува мнение, че електрическата китара, поради силата на характеристиките си да възпроизвежда звук е направена от пластмаса или редица други изкуствени материали. В действителност това не отгов..
Сценични и домашни цифрови пиана - сравнителен анализ
Сценичното цифрово пиано Основната разлика между сценичното и домашното цифрово пиано идва от това, че първото трябва да има повече функции. Сценичното цифрово пиано трябва да разполага с контрол върху много повече функции отколкото другият вид, които съответно могат да съществуват или в самия уред или във неговият външен модул. В допълнение този вид трябва да има повече възможности за програмиране на музикални разработки. И накрая сценичното пиано не трябва да надвишава определена тежест и да има вграден усилвател, високоговорители и стойка. Причината е за това е, че тези компоненти не ..
Правилата за съхранение на китара
Днес много начинаещи музиканти забравят най-важното – как да съхраняват музикалните си инструменти.   Най-често за разлика от професионалистите те оставят своите музикални инструменти навсякъде. Понякога дори забравят къде. Такова отношение към китарата е едно от най-опустошителните, което довежда до твърде силно износване на корпуса. В допълнение неправилното съхранение на китарите води често и до нуждата от постоянно регулиране на звука, който в последствие евентуално и ще се влоши окончателно. В случай, че стриктно спазвате правилата и условията за правилното съхранение на ..
5 съвета за
5 съвета за това как да се научите да свирите на нов инструмент   Ето ги и тях: 1.Започнете бавно и бъдете търпеливи Ако се чувствате уверени, да свирите на китара например, то вече е доста трудно да си спомните какво е да си новак. Това често е доста неприятно - като разберете, че не сте в състояние да изразите своите музикални идеи на новият инструмент. Разбира се, нормалната реакция е да се ядосвате. Научете се да забавяте темпото – вие сте начинаещ и трябва да се научите отново от самото начало. 2.Използвайте съществуващите знания Ако се учите да свирите на инс..
Как да изберем цигулка?
Цигулката е от най-забележителните, известните и красиви по своето звучене музикални инструменти. Обучението на нея е много трудно за това към избора на този инструмент трябва да се подходи с необходимата доза внимание. Днес ще ви помогнем да изберете цигулка за образование на детето си в музикалното училище. Цигулки с много добро качество, винаги стабилни и на много изгодни цени се правят Япония. Тези инструменти са изработени само от висококачествени и издръжливи материали и се считат за много професионално направени. Германия и Италия правят най-добрите цигулки в света, но те имат и впеч..
Електронно пиано за
Електронно пиано за уроци в музикалното училище? Първият въпрос, който възниква обикновено е: подходящо ли е? Отговорът е, че такъв инструмент трябва да има определен задължителен набор от функции и възможности. И това е причината електронното пиано за уроци в музикално училище да не остане в евтиният ценови диапазон. Модерното електронно пиано е много компактен инструмент. И ще даде възможност на детето ви да се занимава продуктивно без да пречи на никой. В този случай той ще бъде успешен заместител на акустичното пиано и с арсенала си от функции ще позволи вашият ученик или студент ..
Как да изберем флейта за...
Как да изберем флейта за обучение в музикалното училище?   Изправени пред необходимостта да избират флейта за обучение в музикално училище, много хора изпадат в недоумение. За да помогнем ние сме подготвили тази статия, която ще се опита да отговори на основните въпроси: Какво да търсите при избора? С какво се различават скъпите от евтините инструменти? Как инструмента да ни служи дълго? Евтиният инструмент за студенти и ученици, с внимателното използване може да ви служи около 5 до 7 години. Флейтата е музикален инструмент със сложна система от клапани и в крайна сметка се..
Различията между акустичните и електронните барабани?
Появата и развитието на електронни комплекти от барабани значително опростява живота барабанистите. Просто инсталирате електронен комплект барабани у дома си, и може да практикувате дни наред. Но ще бъдат ли тези упражнения продуктивни? До колко се различават съвременните електронни барабани от акустичните? В тази статия ще се опитаме да ви отговорим на тези въпроси.   Днес разнообразието на електронни комплекти барабани е невероятно че производителите са склонни да предлагат почти всичко! От комплект барабани за обучение на дете с програма за обучение до професионални.   ..
Отношението между музиканти и
Отношението между музиканти и публика в класическата музика – особен поглед   Тази статия на пръв поглед има за цел да привлече интереса на младите музиканти към класическата музика и вземането на уроци по музика, на свиренето на музикален инструмент, който е част от класическата музика. На втори план обаче върви една история свързана със сложните отношения между музикантите и публиката.   В Западна Европа например, истинската люлка на класическата музика, се случва така, че един концерт с класическа музика в зала се е превърнал в нещо много непонятно от гледна точ..
Пианото – музика, устремена към
В съвременния свят има толкова много музикален продукт, че всяка публика, може да избира от цялото това разнообразие. Безспорно обаче един музикален инструмент се отличава със своята екстраваганца – това е пианото. Свиренето на пиано обаче не е шега работа и изисква посветеност както от страна на музикантите, които започват да свирят, така и от тези, които ги подкрепят. Ще трябва да прибавим и образованата публика, която също държи ключа, който трябва да отвори тайната в заглавието на статията, а именно,  за музиката устремена към съвършенството.     Светът обаче е ш..
Слушането на хубава музика - ключ към доброто здраве
Тази статия може да бъде насочена както към слушателите и меломаните, но така и към музикантите свирещи в групи и на най-различни музикални инструменти. Защото първите са потребители на тази музика и те подхождат много повече емоционално към нея, докато музикантите са отговорни за създаването й. Това създава различни нива на отговорност и взаимодействие. Последните изследвания в различни университети по света показват, че хубавата музика има много силно влияние върху здравето на човека. Какво обаче е хубава музика? Според изследванията, всеки здравословен проблем има своята ‘хубава&rsquo..
Връзката между грифа и корпуса при китарата
Китарите се класифицират и според метода на закрепяне на грифа към корпуса. Има три основни възможности: да е прикрепен към нея с винтове (обикновено четири). Този метод е изобретен от Лео Фендер. Моделите Стратокостер и Телекастер например се правят на този принцип. Вторият вариант е грифът да е залепен в корпуса (както е при много акустични китари). Този вариант за връзка може да се намери при китарите като Лес Пол. Третият вариант – грифът да минава през цялото тяло на китарата. В този случай, грифът на китарата и централното тяло са изработени от едно парче дърво. Тази свръзка се сре..
Обучението за свирене на саксофон
Саксофонът е изобретен от белгийския майстор на музикални инструменти Адолф Сакс още през далечната 1840 г. и в момента е един от ключовите сред духовите инструменти. Той има изключително красив тембър на звука. Саксофонът може да се свири с всякаква сложност - от спокойните мелодични мелодии до най-виртуозни произведения в класическа и джаз музика. Група от саксофони, комбинирани един с друг от сопрано до бас създават едно наистина фантастично ансамблово звучене. През 167-те години от съществуването си, саксофона извървява труден път на развитието си и заема полагащото му се място в кон..
Изборът на китара – звученето на корпуса
Корпуса на китарата оказва съществено влияние върху акустичните свойства на инструмента, което от своя страна определя и звукът на усилвателя. Той е дебел или тънък и от мека или твърда дървесина. Да започнем с електрическата китара – с корпус от масивно дърво. Смята се, че плътната, тежка дървесина, като тази от ясен и махагон дава по-добра поддържа (по-дълга продължителност на звученето). Но не само теглото на дървесината определя звука на инструмента. Китари от клен или елша - породи със средна плътност и тегло или леки китари от липа или блатен ясен пепел също са в арсенала на едн..
За акордеона
Думата "акордеон" идва от френски "accordeon" (музикален инструмент, наричан още и ръчна хармоника). В българсата терминология тази дума се отнася до името на хроматичната хармоника с права клавиатура от типа характерен за пианото (като обикновено разполага с няколко темброви регистри). Също така, думата "акордеон" се отнася и за всички ръчни хармоники, като това е общоприето наименование, което се среща в чужбина. Първият акордеон е произведен през 1929-та година. Него го създава и го кръщава виенския майстор К. Демиан. По нашите земи наименованието започва да..