Нуждаете се от помощ? Обадете се на 0889 633 133

БЛОГ

Бързи реакции
Искате да развиете по-бързи реакции – свирете на музикален инструмент   Откакто музиката се разбира като феномен в културата, тя бива подлагана на всякакви изследвания с цел да се разкрият нейните тайни, но и да се види с какво тя допринася за човека. Едно интересно изследване от Монреалски университет показва, че свиренето на музикален инструмент в по-ранна възраст намалява времето за реакция към различни външни стимули. Това  е от особено значение за човешката природа, защото може да помогне на хората да запазят бързите си реакции и в относително по-голяма възраст. &..
За какво се пее в популярната музиката
Вие сте музиканти, свирите на музикални инструменти, композирате песни на акустична китара, свирите пред публика – това е всичко, което един млад музикант мечтае да му се случи когато започне да се ориентира в музиката. Сега ще ви предложим информация от един уникален доклад, в който се изследвани текстовете на песни от популярната музика в западния радио ефир за последните 50 години. Резултатите са интересни и завладяващи, и засягат много интересни теми свързани с мъжкия и женския пол.   Сред най-интересните открития в резултатите са, че в 71 % от песните се пее за връзки и в..
Какво ново при китарите
Без значение дали говорим за електрически китари, акустични и класически китари, бас китари, този клас струнни инструменти са сред най-продаваните в световен мащаб. С течение на годините обаче, какво ново се появява, какво ново се изобретява, какво се подобрява и какво остава скрито за младите китаристи? Нека потърсим отговор на тези въпроси.   Трябва първо да признаем, че като цяло музикалните инструменти са много консервативна тема, където всяка иновация се гледа под лупа особено от добрите музиканти. Що се отнася до китарите много специалисти твърдят, че китарната технология не н..
Слушането на музика
Слушането на музика – ключът към доброто настроение и доброто здраве   Няма съмнение, че слушането на любимата музика може веднага да ви постави в добро настроение. Така че музиката показва своята добра страна и в това положение. Многобройни са изследванията, които показват ползите от свиренето и правенето на музика, но не са малко и ползите от слушането й. Свиренето на музикални инструменти повишава когнитивните и социалните умения на човека, а слушането на музика има ефект върху настроението и здравето му.   Нека погледнем в някои резултати свързани със слушането ..
“Orange” – началото
Петдесет години са равни на половин човешки живот, две световни войни, смяна на черно-белите телевизори със „Смарт“ телевизори. С други думи много събития могат да се случат за 50 години. А в света на усилватели “Orange”, 50 години са променили или по-скоро подпомогнали невероятно динамичната история на музиката от 1968 година до... да до сега. И продължават да го правят!  Клиф Купър създава неговата фирма за усилватели почти без да иска. Той всъщност е притежавал магазин за музикални инструменти на „Ню Комптън Стрийт&ldq..
Аксесоари за китаристи
Аксесоари за китаристи – от аматьори до професионалисти   Всеки китарист, аматьор или професионалист, всеки начинаещ дори има първо нужда от най-добрата китара за него и струни, които да отговарят на неговата техника точно в този момент на неговото развитие. След това вече следват овладяването на нови техники на китарата и оборудването, което китаристът има нужда на този етап от своето развитие. Нека погледнем обаче и кои са ключовите аксесоари за китаристите.   Китарен колан. Забравете за класическия черен модел, който сякаш е направен за колана на предната седалка..
Укулеле – малък, стилен...
Укулеле – малък, стилен и обичан музикален инструмент   Странно, но факт е, че много хора в България като видя истинско оригинално укулеле, го оприличават на детска китара. Може би външният вид е този, който ги подлъгва, но истината е, че укулелето е музикален инструмент, който е изключително обичан и популярен по-света. Много музикални педагози и хора терапевти препоръчват укулелето за хора, които имат нужда да са близко до музиката по един нетрадиционен начин.   Историята на укулелето също не е обикновена. Това не е инструмент, който е израснал на едно място и в п..
Най-купувани музикални
                              Най-купувани музикални инструменти и аксесоари за годината     Хубаво е от време да се сверяваме часовниците що се отнася до пазаруването онлайн на музикални инструменти и музикални аксесоари. От тези статистики, които големите сайтове за онлайн продажби публикуват могат да се видят ясно тенденциите управляващи пазара.   Много е интересно да се отбележи, че от музикалните покупки, които се правят, ясно се вижда, че става дума за пазаруващи музиканти. Няма ..
Най-трудният за свирене музикален инструмент
Музикантите обичат да сравняват музикалните си умения и музикалните си инструменти, затова няма да е хич учудващо ако попаднете в спор за това, кой музикален инструмент е най-труден за свирене. При положение, че сте музиканти и свирите на китара или барабани и го правите добре, значи имате таланта да го правите, но не мислете, че вие сте хванали най-трудоемкия музикален инструмент. Нека да видим какво казват и колегите музиканти.   Познавате някой, който свири на обой. Не му завиждайте, това е много труден инструмент, тъй като изисква много фино управление на мундщука. Също така, за..
Виолончело или контрабас?
Преди да се впуснем в размишления, кой от тези два великолепни музикални инструмента е по-добър за начална подготовка – вилоночело или контрабас – нека първо споделим какво е красивото на двата инструмента. Защото именно от красотата и способностите на инструмента, може да се определи какво повече ще приляга на даден музикант. Виолончелото е по-малък като размер от двата и се свири с лък. Най-доброто обяснение, защо много музиканти го избират е, че виолончелото е много близко до човешкия глас. Един вид музиканти, които нямат гласови данни, компенсират тази липса с хипнотизиращия..
Ползи и проблеми от...
Ползи и проблеми от това да свириш на няколко музикални инструмента   Принс, Лени Кравиц, Пол Макартни,  Дейв Гроул, Флий, това са все имена на известни съвременни поп и рок музиканти, които имат нещо общо по-между си – те са мултинструменталисти. Това значи, че свирят много добре на повече от един музикални инструменти, композират на тях и създават музика, и да, много мултиинструменталисти имат усещането, че са по-добри музиканти от другите, просто защото могат да свирят еднакво добре както на китара, така и на пиано – примерно. Нека обаче да погледнем в ползите и ..
Аз свиря на...
Аз свиря на странен музикален инструмент – какво да правя? За съжаление в България, все по-малко деца и млади музиканти свирят на странни инструменти – като туба, баритон саксофон, тромбон, укулеле и т.н. Просто защото училищното музикално образование, училищните духови оркестри от миналото, масово ги няма и следователно децата, които се учат да свирят на музикални инструменти, започват винаги с най-популярните. Все пак има и деца, които започват да изучават музика на базата на музикални традиции в семейството и лека полека те се добират до по-нетрадиционни музикални инструме..
Как да започнете училищна рок група
Надяваме се, че следващите редове ще помогнат на младите музиканти да реализират мечтата си и да направят своята училищна рок група. Все пак, интересът на децата към музиката се появява още в ранните детски години, но интересът към рок музиката като израз на тяхната творческа енергия и жизненост се появява в училищните години и в гимназията. За започнеш рок група, да основеш рок група е забавна и трудна задача, но си струва усилията. Нека да видим какво казват музикантите преминали по този път. Когато имате интерес към музиката и свирите на китара или барабани, можете да пеете, отивате на у..
Съвременните перкусионни барабани
Тарамбука. Ударни инструменти с неопределена височина на звука. Той е малък барабан, който е широко разпространен в Кавказ, Магреб, Египет, Близкия изток и на Балканите. Тарамбука се нарича още Тарбук, дарабук и думбек. Обикновено, тарамбука използва като солов инструмент на фона на кимвали, дафи и тамбурина. Трябва да се отбележи, че ориенталските танци са просто немислими без използването на тарамбука. Джембе. Западноафрикански барабан, произведен във формата на чаша широко отворен отгоре и с тясно дъно. В този случай, в долната част на такива перкусионни барабани се опъва мембрана от кож..
Електрическите китари и техните компоненти
Електрическата китара или електрокитарата е просто един вид разновидност на конвенционалната китара, но с плътен и масивен корпус и електронни адаптери. Тези адаптери всъщност превръщат вибрациите на стоманените струни в електрически трептения. Сигналите, получени от адаптера могат да се обработват за получаване на различни звукови ефекти, а след това и да се усилват за възпроизвеждане на звука. Съществува мнение, че електрическата китара, поради силата на характеристиките си да възпроизвежда звук е направена от пластмаса или редица други изкуствени материали. В действителност това не отгов..
Сценични и домашни цифрови пиана - сравнителен анализ
Сценичното цифрово пиано Основната разлика между сценичното и домашното цифрово пиано идва от това, че първото трябва да има повече функции. Сценичното цифрово пиано трябва да разполага с контрол върху много повече функции отколкото другият вид, които съответно могат да съществуват или в самия уред или във неговият външен модул. В допълнение този вид трябва да има повече възможности за програмиране на музикални разработки. И накрая сценичното пиано не трябва да надвишава определена тежест и да има вграден усилвател, високоговорители и стойка. Причината е за това е, че тези компоненти не ..